En høst med internasjonalt samarbeid og utveksling
I høst har Fagopplæring i Fjellregionen ved flere anledninger opplevd gleden og de faglige utbyttene ved det å samarbeide med folk i samme fagfelt fra andre land i Europa. I september sendte vi ut Tuva, som er barne- og ungdomsarbeider i Alvdal kommune, til Barcelona. Hun har nettopp kommet tilbake fra et vellykket arbeidsopphold der, og hun kommer med en oppsummering av erfaringene sine her på vår hjemmeside ganske snart.
Videre har vi hatt besøk av åtte ungarske kollegaer fra Budapest. De hadde et opphold på Røros der de i hovedsak var på Røros Videregående skole for å lære om fagopplæring og entreprenørskap. En dag var de sammen med oss på bedrifts-besøk hos noen av våre medlemsbedrifter og samarbeidspartnere. Vi var på på omvisning på Rørosmeieriet, Røros Næringshage, Røros Produkter og Røros Entreprenør. Vi vil si tusen takk til bedriftene for imøtekommenhet og gjestfrihet. Våre besøkende var veldig godt fornøyd med dagen.
Gjennom Erasmus+ er det mulig for norske lærlinger å gjennomføre deler av læretida i et annet europeisk land, slik Tuva gjorde det i Spania. Vi har hatt lærlinger ute gjennom dette opplegget før, men etter koronaen har vi slitt litt med å motivere flere til å gripe denne muligheten. Gjennom Trøndelag fylke ble Fagopplæring i Fjellregionen invitert til å delta på et studiebesøk i Jerez de la Frontera i Andalucia i Spania for å lære mer om ordningen, og for å se hvordan opplegget for de norske lærlingene er der nede. Oppholdet ble i sin helhet finansiert av Erasmus+-midler i Fylkeskommunen. En representant fra opplæringskontoret dro sammen med tretten andre fra opplæringskontor og lærebedrifter fra Trøndelag.
Vi fikk treffe lærlingene som var dere nede, og høre hvordan de ble ivaretatt, og hvordan arbeidsdagen og arbeidslivet artet seg i Spania. Vi fikk snakke med en fra en vertsfamilie, og vi fikk treffe flere fra ulike bedrifter og yrker i Jerez. Vi besøkte bl.a. en golfklubb som gjerne ville ta i mot norske lærlinger i reiselivsfaget og anleggsgartnerfaget. Vi besøkte to skoler/barnehager og ett sykehjem, et bakeri/sjokoladefabrikk, og et slakteri der de produserte iberico-skinke. Vi traff lærlinger fra aktivitørfaget, helsearbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget og butikkslakterfaget. Vi ble godt kjent med kontaktpersonen for lærlingene i Jerez, og vi vet at de blir godt i varetatt når de kommer dit. Bedriftene der nede hadde bare positive ting å si om erfaringene sine med norske ungdommer, og de var åpne for å ta i mot flere.
Alle lærlinger, bortsett fra de som velger å jobbe i Danmark, får noen ukers språkkurs før de begynner i jobben. I Jerez snakket kontaktpersonen både spansk, engelsk og norsk. Det er lurt å kunne noen grunnleggende setninger på språket i landet, for det er ikke sikkert at alle på arbeidsplassen er flytende i engelsk. Uansett hvilket språklig nivå lærling og arbeidskollegaer befinner seg på, ser vi at det er fullt mulig å ha et faglig utbytte av oppholdet. Kommunikasjonsferdigheter blir styrket både verbalt og ikke-verbalt, kan man si. Så ikke nøl hvis du tenker at dette kan være noe du har lyst til å gjøre i læretida di. Snakke med arbeidsplassen din om det først, og kontakt opplæringskontoret, så hjelper vi deg videre.