Lærling på Erasmus-opphold i Barcelona

Tuva fra Alvdal bestemte seg for å gripe mulighetene som ligger i Erasmus+ og dro til Spania som lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget for å jobbe i barnehage i Barcelona. Her kan du lese mer om hvordan hun opplevde denne delen av læretida.

     

Mitt Barcelona-opphold

Jeg fant ut av muligheten gjennom Fagopplæringen. Start prosessen består av en søknad først som videre går til et intervju hvor man blir godkjent eller ikke godkjent for avreise. Blir man godkjent for avreise, kan man velge mellom tre destinasjoner som man selv synes er mest attraktive. De som jobber i Erasmus, vil hjelpe deg og guide deg til å finne ut av hvilken destinasjon som passer best til seg selv. Akkurat nå er det Malta, Barcelona, Dublin, København, Tyskland og Italia som er destinasjonene de har. Jeg hadde mest lyst til Barcelona og fikk dra dit.

Man får tilskudd fra Lånekassen med stipend for oppholdet, mens man også får et stipend i fra Erasmus samt at noen kommuner gir ut grunn-lønn for lærlinger under oppholdet. Dette er noe man avtaler med den aktuelle kommunen før avreise, ikke alle kommuner gjør dette, men det er noe å diskutere. I tillegg er bopel dekt av Erasmus, samt kollektiv trafikk for å komme seg rundt dekt, så mye av turen er dekt av flere enheter.

Vi fikk avreise dato den 4 september, å før avreise møtte jeg de andre jeg skulle reise sammen med, Vi møttes på Lillehammer i august slik at vi skulle vite hvem vi skulle dra sammen med. I tillegg gikk vi igjennom mye av det som kom til å skje under oppholdet sammen med de som jobbet i Erasmus.

Så var det avreise dag og vi kom oss på flyet og landet i Barcelona, der ble vi møtt av hoved kontakten for Barcelona til Erasmus. Han fraktet oss med Taxi til leilighetene vi skulle bo i. Vi var 7 stykker fordelt utover 2 leiligheter. De første 2 ukene var vi på spansk språk-skole siden arbeidsplassene vi skulle være på var spansk-språklige. Her lærte vi den mest grunnleggende spansken, som også var relevant for arbeidsplassen vi skulle være på, men det var også mye generelt spansk språk.

Etter disse 2 ukene begynte vi på arbeidsplassene vi skulle være på. Vi ble en og en fulgt til den nye arbeidsplassen slik at det skulle bli en lettere overgang for hver og en av oss. Den første dagen ble jeg introdusert for den nye arbeidsplassen min, og siden jeg skulle være i en barnehage ble jeg også introdusert for barna jeg skulle jobbe med. Jeg skulle jobbe sammen med de som var mellom 1-2 år. Jeg fikk utdelt uniformen min som jeg skulle bruke når jeg var på jobb.

Dagen etterpå var min første arbeidsdag av 4 uker, jeg jobbet fra 9-4 hver dag med en times pause på dagen (siesta). I løpet av disse 4 ukene lærte jeg mye om både den spanske kulturen og hvordan de jobbet på. I forhold til den norske måten å jobbe på i barnehagen så er det store forskjeller. Både i forhold til kompetanse-mål, men også mye i forhold til toleranse ovenfor barna.

Etter jobb hadde jeg mye fritid, jeg hadde fri på helger som vanlig i Norge. Slik at etter jobb kunne jeg gjøre akkurat det jeg ville. Vi bodde rett ved siden av metro-stasjonen så jeg kunne ta metroen akkurat dit jeg ville når jeg ville. Dette gjorde at jeg fikk sett veldig mye av byen på veldig kort tid. Vi fikk flere attraksjoner å besøke dekket av Erasmus, som blant annet Sagrada Familia, Park Guel, Casa Mila og tivoliet Tibidabo.

Vi hadde også noen utflukter utenfor Barcelona da vi hadde metro-kort som gikk et lite stykke utenfor byen slik at det var lettvint for oss å komme oss ut i fra byen. Så på kort tid fikk jeg sett veldig mye av hele byen, noe som jeg er veldig glad for.

Generelt sett er jeg veldig glad for at jeg meldte meg på og bare hoppet ut i det, det har utviklet meg som menneske og jeg har vokst utrolig mye på det. Og jeg håper på å se flere i framtiden som tar samme mulighet som jeg gjorde.

Disse to bildene er hentet fra internett